Ali Paşa Pilavı
Malzemeler:
- 1 kg yağsız kuşbaşı dana eti
- 100 gr tereyağı ya da margarin
- 1 adet rendelenmiş havuç
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 kg konserve bezelye
- 4 su bardağı pirinç
- 5 su bardağı su
- 2 adet soğan
Hazırlanışı:
Dört su bardağı pirinci sıcak su ile haşlayın. İki adet orta boy soğan,
iki kaşık yağ ve tuz ile rengi sararıncaya kadar kavurup, yıkadığınız
kuşbaşı etleri katın, beraberce karıştırın. Otuz dakika kadar buhar
çıkarmayan bir tencerede hafif ateşte pişirin. Bu malzemeyi, geniş
tabanlı bir pilav tenceresine boşaltın, üzerine bezelyeleri ilave
edin.Bezelyelerin de üstüne ince bir tabaka havuç rendesi ve bir tatlı
kaşığı kimyon serpin. Daha sonra bunların üzerine haşlanmış pirinci
düzgün bir şekilde, eşit dağılacak biçimde döküp, 5 su bardağı kaynar
suyu ve yağın kalan kısmını ağır ağır döküp, ağır ateşte yirmi dakika
kadar, pilav suyunu çekinceye dek pişirin. Ateşten alıp on dakika kadar
dinlendirin. Tencereden daha genis bir tepsinin içine dikkatlice ters
çevirip pilavı boşaltın ,servis yapın.
Patlıcanlı Pilav
Malzemeler:
- 360 gram koyun eti (kemikli)
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 2 küçük boy patlıcan
- 7 yemek kaşığı Sıvı yağ
- 2 orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı margarin
- 1 büyük boy domates
- 2 tatlı kaşığı kara biber
- 3,5 su bardağı su
- 1,5 su bardağından biraz fazla pirinç
Hazırlanışı:
Eti altı parçaya böl, kısık ateşte kendi suyu ile 40 dakika pişirin, 1
tatlı kaşığı tuz ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Patlıcanı aralıklı soyup, 2 santimetreküp irilikte doğrayın,
kızdırılmış yağda pembeleşene kadar kızartın. Soğanı soyup, ince ince
doğrayın, margarinle birlikte tencereye koyup, kapağı kapatın, kısık
ateşte ara sıra karıştırarak 4-5 dakika öldür, domatesi yıkayın,
soğanın üzerine rendeleyin, kalan tuz, karabiber ve suyu katın,
ısıtarak kaynama derecesine getirin. Eti 20-25 santimetre çapında
tabanı yuvarlak bir tencerenin ortasına kubbe şeklinde yerleştirin.
Kenarlarına kızarmış patlıcan dilimlerini sıralayın. Pirinci yıkayın,
süzüp, patlıcanların üzerine koyun, kaynamakta olan suyu pirinçli
karışımın şeklini bozmadan yavaş yavaş tencereye ekleyin. Önce orta,
sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Üzerine
peçete koyup 20 dakika dinlendirin. Ters çevirerek servis tabağına alın.